НЕБЕЗПЕКА УТОПЛЕННЯ: ПРОФІЛАКТИКА І ПЕРША ДОПОМОГА


Утоплення — це гострий патологічний стан, що розвивається внаслідок випадкового або навмисного занурення у воду чи інші рідини, з подальшим виникненням ознак дихальної недостатності через потрапляння рідини в дихальні шляхи.
“Разом зі збільшенням температурних показників стрімко зростає і кількість нещасних випадків на водоймах України. Найпоширенішою причиною утоплення є недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в необладнаних для цього місцях та переоцінка власних можливостей”, – йдеться у повідомленні ЦГЗ.
Загалом, з початку року на водоймах країни вже загинуло 274 людини, зокрема 25 дітей. При цьому врятовано 138 людей, зокрема 20 дітей.
За даними Департаменту з питань цивільного захисту за минулий тиждень на Полтавщині сталось 11 нещасних випадків з людьми на воді, внаслідок яких загинуло 11 людей.
Аби зменшити показники загибелі на водних об’єктах, фахівці Служби порятунку розпочали перевірку місць відпочинку біля води, а також здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами стосовно дотримання правил безпечної поведінки. Проте найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність і відповідальність кожної людини.
Центр громадського здоров’я України нагадує елементарні правила безпеки, що допоможуть вам уникнути трагедії під час відпочинку біля води.
1. Відпочивати й купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах.
2. Ніколи не пірнайте у незнайомих місцях.
3. Не лишайте дітей без нагляду біля води і не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки.
4. Не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах.
5. Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння.
6. Стежте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах за сильних поривів вітру.
Фактори ризику утоплення дітей:
·         відсутність контролю з боку дорослого;
·         відсутність рятувальних засобів;
·         плавання в заборонених місцях чи водоймах, не пристосованих для цього;
·         стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння дорослих (від 25% до 50% смертельних випадків під час відпочинку з дітьми на воді пов’язано з уживанням алкогольних напоїв).
Для запобігання нещасним випадкам виконуйте прості правила:
·         не залишайте дітей без нагляду дорослих поблизу водойм;
·         не дозволяйте дітям купатися без нагляду дорослих, які вміють плавати і володіють прийомами надання першої допомоги в разі утоплення;
·         не дозволяйте дітям стрибати з човнів і плотів, купатися поблизу шлюзів, пристаней і мостів;
·         не можна запливати за межі відведених для купання місць;
·         дуже небезпечно стрибати у воду, особливо у незнайомій водоймі, глибина якої невідома, — нерідко це призводить до пошкодження шийних хребців.
Починати купатися рекомендується у сонячну, безвітряну погоду, за температури води +17°…+19° С, повітря — +20°…+25° С. У воді можна перебувати 10–15 хвилин.
Послідовність дій із надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок утоплення
1. Переконайтеся у відсутності небезпеки.
2. Якщо постраждалий у воді:
а) киньте йому рятувальний засіб (рятувальний круг, м’яч тощо);
б) підпливати до постраждалого треба зі спини, при цьому слід користуватися рятувальним жилетом або іншими засобами, які допоможуть утримуватися на воді (рятувальний круг, надувний матрац тощо); наблизившись до постраждалого, попросіть його заспокоїтись та поясніть, що ви в змозі надати допомогу;
в) якщо постраждалий без свідомості та перебуває у воді, переверніть його на спину, перевірте наявність дихання;
г) якщо постраждалий дихає, транспортуйте його до берега; для витягування постраждалого з води бажано залучити 2-3 осіб і треба зафіксувати шийний відділ хребта.
3. На березі у постраждалого без свідомості перевірте наявність дихання.
4. Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.
5. Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочніть серцево-легеневу реанімацію.
6. Якщо постраждалий дихає, до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги зафіксуйте шийний відділ хребта, забезпечте прохідність дихальних шляхів.
7. Якщо постраждалий не дихає, не видаляйте воду з легень, розпочніть серцево-легеневу реанімацію. За наявності автоматичного зовнішнього дефібрилятора — наклейте електроди, попередньо витерши шкіру грудної клітки.
8. Якщо постраждалий у воді й не дихає, швидко транспортуйте його до берега, адже натискання на грудну клітку у воді неефективне.
9. Забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.
10. У разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги.
Джерело: https://np.pl.ua/

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар