НА ПОЛТАВЩИНІ РОЗРОБЛЯЮТЬ СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ ОБЛАСТІ З ПИТАНЬ ОСВІТИ



22 червня у Полтавській ОДА відбулось засідання цільової підгрупи щодо розробки пропозицій з питань освіти до Стратегії регіонального розвитку області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки.
Таким чином, у Стратегії буде кількость дитячих садків, закладів загальної середньої освіти, оздоровлення та відпочинку, враховуючи реформи деінституалізації (інтернатні заклади) та Нової української школи.

“Ми повинні розуміти, які у нас будуть шкільні заклади, як вони працюватимуть. Нам потрібно знати ситуацію по демографії. Зараз так само працюємо з Департаментом охорони здоров’я, бачимо, що раніше в області народжуваність становила більше 20 тисяч дітей на рік. Зараз народжується 9 тисяч дітей. За прогнозами у 2025 році народжуваність становитиме 5 тисяч дітей. Нам потрібно це врахувати, коли аналізуватимемо кількість дошкільних закладів та шкіл. Якщо контингент дітей падає, то невідомо, яка ситуація буде з вищою освітою”, – повідомив перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

Також наголосили, що при розробці Стратегії варто звертати увагу й на якість освіти. Оскільки рівень між учнями шкіл у містах та районах відрізняється.
Зараз на Полтавщині працює 634 заклади дошкільної освіти. У 2020 році планують створити 349 місць у дитсадках.

“Потрібно створювати додаткові місця для охоплення дітей дошкільною освітою на територіях, де садочки переповнені. А також створювати додаткові у тих містах і селах, де дошкільних закладів взагалі немає. Для цього потрібно розширити мережу закладів дошкільної освіти”, – повідомила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Віта Ковальська.
У 2020 році планують реконструювати дитсадок “Дивограй” у Полтаві. Створюватимуть додаткові групи у Кобеляцькому, Шишацькому районах, Мачухівській ОТГ, Піщанській ОТГ.

Відкрити нові дитсадки планують у селах Святилівка, Бугаївка Глобинського району та у Степанівці Коломацької ОТГ.

У Пристанційнівській школі Малоперещепинської ОТГ відкриють дитсадок.
У 2021 році проведуть реконструкцію Драбинівської школи у Кобеляцькому районі. У Полтавському районі реконструюватимуть дошкільний підрозділ Семянівського НВК “Сонечко”. У селі Тополеве Гребінківського району відкриють дитсадок “Сонечко”. А в 2022 році заплановано будівництво нового комбінованого закладу дошкільної освіти у Лубнах та дитсадку у Великих Сорочинцях.

Щодо спеціальної та інклюзивної освіти, зараз на Полтавщині діють 12 закладів з надання спеціальної освіти дітям з особливими освітніми потребами. З них 4 навчально-реабілітаційних центрів і 8 спеціальних шкіл-інтернатів.

“В області 234 тисячі дітей. З особливими потребами — 36 тисяч, з яких 4,6 тисячі — діти з інвалідністю. Нині функціонує 251 навчальний заклад загальної середньої освіти з інклюзивними класами, де навчається 827 дітей. Потрібно провести оптимізацію мережі спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів, зменшення кількості дітей, які навчаються і проживають в них, шляхом виведення на інклюзивне навчання в заклади загальної середньої освіти за місцем проживання”, – повідомила Віта Ковальська.

Відповідно до Стратегії розвитку, на Полтавщині планують на 100% використовувати потужність 21 закладу оздоровлення та відпочинку.

“З 2016 року запроваджено механізм відшкодування частини вартості путівки у дитячих закладів. Батьківська оплата складає 43,5% від вартості путівки. Планується цілорічна робота 3-х комунальних закладів оздоровлення та відпочинку – “Еколог”, “Горизонт”, “Миргородський”, – повідомила Віта Ковальська.

Як повідомила начальник відділу з питань молоді та організації оздоровлення Управління молоді і спорту Наталія Шкоденко, за умови якщо всі заклади відпочинку та оздоровлення працюватимуть в 4 зміни, на Полтавщині оздоровлять близько 22 тисячі дітей.

“Минулого року 17,5 тисяч дітей оздоровились у закладах відпочинку. З них по системі відшкодування — 9 350 дітей. З використанням бюджетних коштів – близько 5 тисяч. Лише за батьківські кошти оздоровились близько 3 тисяч дітей, з яких 1,5 тисячі – приїхали з інших областей. В основному, в нас оздоровлюються діти Полтавської області і це на 75% завантаженість закладів. У нас є потенціал, тому і говоримо про 100% використання потужностей, що дасть можливість підвищити матеріально-технічну базу закладів”.

Джерело: https://np.pl.ua/

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар