МЕДИЧНА РЕФОРМА ПО-ГАДЯЦЬКИ: ВІД СТАРОЇ РАДЯНСЬКОЇ МЕДИЦИНИ ДО СУЧАСНОЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ


Завдяки команді Олексія Матюшенка усього за кілька років вдалося докорінно змінити галузь охорони здоров’я у Гадяцькому районі!
Про те, які саме позитивні перетворення відбулися у медичні галузі Гадяцького краю неодноразово йшлося і на сторінках видання «Полтавщина» — ці матеріали можна знайти в авторському блозі Олексія Матюшенка. Очолюючи Гадяцьку РДА він не просто критикував існуючий стан медицини, але й взявся реформувати галузь. І за 5 років, спільно з представниками місцевого самоврядування, фахівцями галузі, команді Олексія Матюшенка вдалося здійснити кардинальні позитивні зміни.
Розпочалися перетворення у медицині із первинного рівня — перше, що зробила нова команда, — зміцнила матеріально-технічну базу амбулаторій, ФАПів і лікарень району. А потім взялися взагалі за докорінне змінення принципу роботи медичних закладів та впровадження медицини нового покоління — телемедицини. Відтак, у районі створили єдину систему «Електронний пацієнт», і завдяки цьому район став пілотним проєктом в Україні. Головним принципом реформування стала поступова відмова від паперових носіїв і перехід до електронних. Адже це в рази економить час і спрощує роботу лікарям.
Також ця медична система об’єднує роботу первинного та вторинного рівнів медичної допомоги: центральну районну лікарню, 2 міські, 15 сільських амбулаторій і 20 ФАПів. До того ж, медкартка кожного жителя Гадяцького району вже занесена до електронної бази, а пацієнт отримав індивідуальну електронну картку-ідентифікатор. Завдяки цьому відбувається миттєвий обмін даними про пацієнта.
Переконатися в ефективності телемедицини приїздили і журналісти програми ТСН. Після чого з напрацюваннями команди Матюшенка почала знайомитися вся країна.
Так згодом в районі з’явився і електронний рецепт — спершу його використовували для втілення урядової програми «Доступні ліки», а далі — для виконання усіх призначень лікарів. Тепер не потрібно чекати, доки лікар писатиме рецепт «від руки». Медик просто робить це за допомогою декількох кліків у комп’ютері і за лічені хвилин пацієнт отримує смс-повідомлення. Лікарю достатньо лише зазначити діючу речовину препарату, а фармацевт пропонує покупцю перелік доступних ліків на вибір. Окрім цього, електронний рецепт повністю автоматизує систему звітів.
Разом з такими програмними нововведеннями, команда Матюшенка продовжила ремонтувати, модернізувати та оснащувати новою технікою повністю всі медичні заклади району. Відтак, кожна установа укомплектована ледь не всім необхідним медичним обладнанням (гематологічні та сечові аналізатори, електрокардіографи, стерилізатори, холодильне обладнання та багато іншого). Тепер гадяцькі медпрацівники повністю готові надавати невідкладну медичну допомогу і оглядати пацієнта.
Успіхи у сфері медицини Гадяцького району в часи керівництва Олексія Матюшенка, не могли не зацікавити Кабінет Міністрів та Міністерство охорони здоров’я. До району неодноразово приїздили керівники МОЗу, команда Матюшенка особисто презентувала провідні напрацювання у Кабміні.
Довгоочікуваною подією цього року стало відкриття трьох амбулаторій загальної практики — сімейної медицини.
Нині нові сучасні медзаклади знаходяться в Лютеньці, Великих Будищах та Петрівці-Роменській — у комплекті раніше ці заклади отримали три медичні автомобілі «Рено Дастер». А події відкриття у нинішньому році передувала копітка і напружена робота, починаючи із 2018 року: команді Олексія Матюшенка довелося вирішувати питання, як віднайти належну ділянку, включити об’єкт до програми будівництва, знайти необхідні кошти та інше. Державою було передбачено фінансування в розмірі 70%, за умови співфінансування 30% з районного та місцевих бюджетів. У середньому вартість однієї новозбудованої амбулаторії склала близько 9 мільйонів гривень, з яких 500 тисяч гривень — кошти районної ради, і така ж сума надійшла від сільських рад. Отже, завдяки спільним зусиллям у районі відкрито три сучасні медзаклади європейського рівня. Тепер мешканці Лютеньської сільської ради, Великобудищанської та Петрівсько-Роменської ОТГ можуть особисто переконатися, що комфортні умови медичного обслуговування — це реально!
«Для мене не важливо, що спочатку це була Державна програма «Доступна медицина» попередньої влади, а відкрили їх нині вже під гучним гаслом «Велике будівництво» — Державна програма Президента України Володимира Зеленського. Головне, що ми працювали і працюємо для людей та заради людей! І це спільне досягнення кожного сільського голови, кожного депутата районної і сільської ради, кожного, хто боровся за будівництво! Адже найголовніше — це життя та здоров’я кожного гадячанина, полтавця, українця», — зазначає громадський і політичний діяч, колишній голова Гадяцької РДА Олексій Матюшенко.
І додає, що позитивні зміни у галузі охорони здоров’я Гадяцького краю реально дозволять зберегти життя та здоров’я людей!
Джерело: https://poltava.to/

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар