НАРОДНІ ПРИКМЕТИ НА 9 СІЧНЯ: ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ У ЦЕЙ ДЕНЬ

 


9 січня тривають гуляння та Святки. Як правило, морози в даний період досить сильні, і говорять про те, що прийшла справжня зима. Іменини відзначають носії імені Степан (Стефан). Віруючі вшановують пам’ять Святого Великомученика Стефана – архідиякона, який прийняв смерть в ім’я віри в Ісуса Христа.

В цей день казали наші предки казали – “Степан теше”, і ставили 12 колів чи жердин в полі або на ставку, як для курячого гнізда. А дівчата зливали воду в середину круга, змиваючи тугу з серця.

У день Степана, 9 січня, дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі зерно і попарно його перераховують. Якщо випадає парне число, значить, цього року, можливо, вдасться знайти собі пару. Одна зернина означала, що заміж дівчина вийде нескоро.

Саме 9 січня вшановували пастухів. З ними укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями. Якщо знали, що пастух володіє чаклунським даром, то намагалися з ним потоваришувати, щоб в сезон випасу він зберігав худобу.

Народні прикмети на 9 січня:

Якщо людина народилася в день Степана, то вона буде відмінним господарем і сім’янином

Якщо на деревах видно іній – чекай багатого врожаю хлібних культур

Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік

Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір’ями, захищав коней від хвороб

Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів

Якщо ворони гніздяться на снігу – чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.

Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть

Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади

Коли кінь фиркає, погода буде м’якою і теплою. А якщо кінь трусить гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі.

Якщо кінь лежить на землі – настане тепла погода Якщо у коня копита спітнілі 9 січня – скоро прийде весна

Якщо гуси лапи підтискають – скоро похолодає

Туман стелиться над полями – це прикмета до потепління

Якщо вночі місяць червоний – вранці буде тепло, але випаде сніг

Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнеться затяжний холод.

 

Джерело:https://np.pl.ua/

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар