Обережно на льоду! На водоймах Полтавщини – тонка крига

 

В зв"язку з нестійким  температурним режимом виникла небезпека знаходження на льоду


З настанням зими і перших морозів з’являється одна з зимових небезпек – тонкий лід на водоймах. Особливо вона стосується рибалок та дітей, яких замерзлі водойми притягують, як магнітом. Так, впродовж двох днів в області сталося 2 випадки на водних об’єктах, внаслідок яких постраждали троє дітей.

9 грудня у Кременчуці, на річці Сухий Кагамлик, місцевий мешканець врятував із води дівчинку 2011 року народження, яка провалилась під лід.

10 грудня у Полтаві на ставках у мікрорайоні Огнівка перехожі врятували двох 12-річних дівчат, які провалилися під лід.

Загалом із початку року на водоймах Полтавщини загинули 52 людини, 8 осіб постраждали.



 


Аби уникнути трагічних випадків і прикрих ситуацій на льоду, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації застерігає мешканців області від виходу на тонку кригу та нагадує правила поводження на зимових водоймах:
 
– Не можна виходити на тонкий лід! Найбільш небезпечна крига – перша та остання.

– Не можна  самостійно виходити на лід або кататися на льоду дітям без нагляду дорослих.

– Безпечна товщина льоду для однієї людини – не менше 7 см, для групи людей – 15 см, для масового катання на ковзанах – не менше 25 см.

– Міцний лід має синюватий або зеленкуватий відтінок, а слабший – білий або жовтуватий.

– Тонкий лід трапляється біля берегів, заростей очерету та під снігом.

– Міцність льоду перевіряють товстою палицею (жердиною), ударяючи нею 2-3 рази в одне і те саме місце якнайдалі від себе. Категорично забороняється випробовувати міцність льоду ударами ніг. Якщо лід недостатньо міцний, потрібно зупинитись і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена).

– При переході замерзлої водойми необхідно користуватися прокладеними стежками. Під час групового переходу льодом необхідно йти на відстані 5-6 м один від одного й уважно стежити за тим, хто іде попереду.

– Під час підльодного вилову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, скупчуватись у групи. Рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані 4-5 м.

– Кожен рибалка повинен мати з собою міцну мотузку 12-15 метрів із великою глухою петлею на кінці, а також тримати поруч із лункою дошку або велику гілку.

Бережіть себе і своїх дітей, не наражайтеся зайвий раз на небезпеку.


 
Департамент з питань оборонної роботи,
цивільного захисту та взаємодії
з правоохоронними органами облдержадміністрації
Поділитись на Google Plus

Автор Василий Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар